Det finnes mange studier som viser at mangfold i arbeidslivet er positivt for arbeidsmiljø, for å ta bedre valg, for innovasjonsevne med mer.
Arbeidsgivere kan ha et rikt mangfold av ansatte, men likevel liten grad av inkludering. Hvis det er tilfelle, får ikke arbeidsgiver nyttiggjort seg mangfoldet de faktisk har tilgang på.
Andre arbeidsgivere kan ha begrenset mangfold, men høy grad av inkludering. Dermed får de mye igjen for det mangfoldet de faktisk har.
Hva er tilfelle på din arbeidsplass? Hvilken kategori stemmer for virksomheten - A, B, C eller D?
Lav grad av inkludering | Høy grad av inkludering | |
Lite mangfold | A | B |
Stort mangfold | C | D |
Rekruttering innebærer muligheter samtidig som risikomomentet er klart til stede. Det kan oppleves som mer risikofylt å ansette noen med en helt annen bakgrunn enn andre i teamet har, men i det ligger også muligheter. En bevissthet rundt dette er viktig. Mangfold og inkludering starter med ansettelsene, men det er bare begynnelsen. Vi inkluderer hverandre, og alle bidrar til mangfoldet.
Nysgjerrighet er ofte ikke brukt som en hedersbetegnelse, men det kan ha mye positivt i seg. Lytt til dine kollegaer og ansatte med mål om å forstå dem. Da må du kanskje vite litt om deres bakgrunn og situasjon. Motsatsen til dette – en fordømmende holdning - vil ødelegge mulighetene som ligger i inkludering. Den positive nysgjerrigheten kan ha smitteeffekt og gjelde mellom alle ansatte, også de som tilsynelatende er ganske like.
Når valg skal tas vil en gjerne ha så godt grunnlag som mulig. Ved å be om flere kollegaers synspunkter og meninger, kan det endelige valget bli bedre. Noen medarbeidere er ivrige og deler sine tanker, mens andre må utfordres. Alle kan ha verdfulle meninger, så noen ekstra runder kan være gode investeringer. Arbeidsmiljøet må preges av trygghet og gjensidig tillit for at dette skal fungere. Ledere må forstå verdien av å lytte til og lære av sine medarbeidere.
Når ulike ideer og meninger deles er det viktig å gi tilbakemeldinger slik at det skjer på måter som fremmer mangfoldet. Gode tilbakemeldinger er spesifikke, ærlige, de er begrunnede og tydelige og de er vennlige. Når tilbakemeldinger er vanskelige å gi og motta, er det ekstra viktig med tid og fokus. En åpen og trygg relasjon og dialog er den beste rammen for tilbakemeldinger. Tilbakemeldinger er en toveis-øvelse, også når det er asymmetri i relasjonen.
Å åpne opp for mer mangfold og ulike meninger og holdninger, er ikke det samme som at alt er greit. Virksomheten har sine mål og strategier, så rammene må være tydelige. Å gjette hva som er greit eller ikke kan være helt umulig. Det er også urimelig å anta at kollegaer bare vet hva som gjelder på denne arbeidsplassen. Gode forventeringer er bevisste, realistiske og delte.
Selv om ingen ønsker å ha fordommer eller forforståelser, vil de ofte være der. Det «skumle» er ikke at de finnes, men hvis en ikke er bevisst dem. Å jobbe med egen blindsone er derfor nødvendig.