www.fretex.no Fretex logo print

50-tallsklær - fortsatt moteriktig

50-talls klær
50-tallsklær representerer både det ultrafeminine og røffe maskuline som stadig resirkuleres i motebildet. Hos Fretex kan du være heldig å finne klær fra denne epoken som er like populære i dag.

1950-tallet var kanskje et av de aller beste tiårene når det kommer til mote, og mye av trendbildet satte allerede den gang tendensene for stiler vi fremdeles har i dag. Mange mener at ting rett og slett så bedre ut på den tiden, noe som kanskje er en av grunnene til at det er den epoken som oftest blir gjenskapt i både moteverden og i popkulturen.

Tar du turen innom en Fretexbutikk og blar gjennom stativene med secondhand kan du blant annet finne 50-talls klær. Selv om det kanskje er enklere å finne retroplagg som er inspirert av tiåret, kan det hende du også snubler over autentiske klær fra stilepoken.

Et trendbilde i endring

Da krigen var over, trengte man ikke lenger å være like sparsommelig. Dette ble også tydelig i 50-talls klær, som plutselig bestod av mye mer stoff enn tidligere. Det skulle være overdådig, med fokus på både feminine former og en tøff maskulinitet. Mote var ikke lenger forbeholdt de rike, men ble mer tilgjengelig for alle.

I løpet av 50-tallet begynte stadig flere å velge individualisme fremfor å følge moten slavisk, og stilbildet varierte derfor stort fra begynnelsen mot slutten av tiåret.

50-tallsklær for kvinner

Det er flere udødelige plagg og stiler fra 50-tallet som er like ikonisk i dag. Det var for eksempel da Coco Chanels tweed-drakt kom på markedet for første gang og i februar 1955 ble IT-veska over alle IT-vesker, Chanel 2.55, født. Visste du at den har fått navnet sitt fra datoen den kom ut?

Christian Dior introduserte da også sin New Look-stil med elegante og feminine timeglassformer, som satte standarden for kvinnemoten med store skjørt og smalt liv – stilen som for mange er selve definisjonen på 50-talls klær for kvinner.

Etter hvert gikk moten litt vekk fra det konservative og ble mer sexy, med trangere og kortere skjørt. Buksene skulle være smale og korte i bena, mens både pastellfarger og kraftige farger var populært. Alle disse tendensene er også noe som fungerer godt i dagens varierte motebilde.

Hent inspirasjon fra stilikoner som Marilyn Monroe og Brigitte Bardot, som blant annet gjorde bikinien til et vanlig strandplagg, eller fra Audrey Hepburn og Grace Kelly, som representerte den klassiske elegansen. Fullfør en ordentlig 50-talls look med detaljer som hansker, en beret-hatt og briller med cateye-form.

50-tallsklær for menn

Moten for menn var ikke like fargerik, og bestod av mørke nyanser av blått, brunt eller grått. Dressene var vide og formløse, toppet med en stilig hatt og gjerne pipa på snei. Ellers var det trendy å bruke cardigan som genser og vest over skjorten.

Mannlige stilikoner på den tiden var blant andre Elvis Presley, James Dean og Marlon Brando, der de to sistnevnte hadde en relativt røff og rebelsk look for tiden. Stilen med T-skjorte, jeans og skinnjakke er like aktuell i dag. Skuespiller Cary Grant representerte det klassiske utseendet med dress og hatt.

Har du blitt inspirert av tiårets eleganse, kan du stikke innom din nærmeste Fretexbutikk og se om du finner 50-talls klær. Like stilig og fint den dag i dag!

 

 

Fant du det du lette etter?