www.fretex.no Fretex logo print

Klær fra 60-tallet - fra klassisk til groovy

cid-20 60-talls klaer
Motebildet har i løpet av årene gjennomgått mange stilskifter, og det er kanskje 60-tallsklærne som forandret seg mest. La deg inspirere av det spennende tiåret.

1960-tallet var en periode der motebildet gikk gjennom intet mindre enn en revolusjon. Begynnelsen av tiåret var fortsatt preget av 50-tallets noe konservative og klassiske stil, før motsatsen vokste frem og utrykket ble mer sexy, grafisk og kunstpreget – før det til slutt eksploderte med psykedeliske mønstre og flower power.

Uansett hvilken stil som appellerer til deg, er det stor sjanse for at du snubler over nettopp det dersom du leter gjennom second hand-utvalget hos Fretex. Bli inspirert av hvordan 60-talls klær forandret seg gjennom perioden.

60-talls klær i forandring
På starten av 60-tallet var blant andre Jackie Kennedy et stilikon, som med sine drakter, skjørt og korte jakker – gjerne toppet med en hatt og hvite perler rundt halsen – oste av feminin eleganse. Den samme klassiske looken hadde Audrey Hepburn i filmen «Breakfast at Tiffany’s», en stil som er like aktuell i dag.

Men det tok ikke lang tid før blyantskjørtene og de ettersittende kjolene fra 50-tallet begynte å bli løsere i passformen. Kvinner skulle ikke lenger vise timeglassformen i like stor grad, men det ble desto mer trendy å fremheve beina. Skjørtelengden krøp dristig oppover og miniskjørtet ble født – som kanskje er noe av det mest typiske med 60-talls klær. For første gang var det akseptabelt å vise så mye bein man selv ønsket.

Den britiske modellen Twiggy er for de fleste selve symbolet på 60-talls stilen som vokste frem på midten av tiåret. Med store, tungt sminkede øyne og en liten sped kropp, representerte hun den nye trenden med a-formede kjoler og plagg som skulle sitte løst og ledig.

En begivenhetsrik periode
Klær på midten av 60-tallet ble også preget av kunsten. Andy Warhols suppebokser fra Campbell befant seg plutselig på ulike plagg og Piet Mondrians abstrakte mønster med fargerike rektangler og svarte striper, utgjorde den ikoniske «Mondrian-kjolen».

Enda nærmere slutten av tiåret oppstod hippiebevegelsen og flower power preget motebildet. Mari Mekko sitt blomstermønster slo for alvor gjennom og hot pants ble allemannseie – gjerne kombinert med knestrømper i skoene eller boots. Det skulle være groovy, fargerikt og morsomt.

Men det var ikke bare motebildet som utviklet og endret seg i løpet av 60-årene. Visste du for eksempel at Norge fikk TV i 1960? Eller at fryseren entret norske hjem året etter, og at det var da Berlinmuren ble bygget? 60-tallet var også da amerikanerne landet på månen og The Beatles skapte hysteri.

Inspirert av 60-talls klær?
Er du på jakt etter 60-talls klær kan du enten finne frem din indre hippie i en glorete og mønstrete kjole eller gå for en nedtonet look med en enkel a-formet variant. Kort skjørtelengde hører begge stilene til. Topp antrekket med tykk eyeliner, stort hår og hvite knelange boots.

Vil du heller gå for det yndige preget, kan du se etter runde Peter Pan-krager på plagg eller kjoler i babydoll-form. Ønsker du heller å kanalisere den klassiske stilen til Jackie Kennedy, er det elegante kjoler og drakter som er tingen. Sterke farger, særlig rosa, men også brente jordfarger, hørte hjemme i 60-talls trenden.

Ta turen innom Fretex også i nettbutikken , å se etter unike 60-talls klær blant bruktfunnene. Vi kan ikke love deg at du finner akkurat det du ser etter, men vi kan love deg en spennende skattejakt!


 

 

Fant du det du lette etter?