www.fretex.no Fretex logo print

Ett plagg i 24 dager

Tar du utfordringen?

Hva sier du til å ha på deg samme basisplagg hver dag i minst 24 dager?

Inspirasjonen kommer fra Jenny Skavlan som brukte samme basisplagg i 24 dager. Spillereglene er tilsynelatende enkle: Plagget du har valgt MÅ styles med det har i skapet fra før. Det er strengt forbudt å kjøpe nye klær eller nytt tilbehør. Saks, nål og tråd er derimot lov, og du kan låne av venninner

Kristin tok utfordringen

Trebarnsmor og norsklektor, Kristin Stray Slørdahl (37) bestemte seg for å benytte ett plagg i 24 dager. På spørsmålet om hvorfor, er svaret enkelt:

– Jeg prøver å redde miljøet på lavt nivå. Klesproduksjonen og klesforbruket slik det er nå, er ikke bærekraftig. Folk kjøper og kaster over en lav sko. Da vi var små, fikk vi én julekjole, men nå kjøper vi nye klær til enhver anledning, sier Kristin og fortsetter:

– Alle mine formødre er også mine miljøforbilder. Bestemora mi vaska plastposer og tørka dem. Tanta mi har lært meg at man kan lufte plagg, man trenger ikke bestandig vaske.  Svigermor sparer på alt, og både norgesglass og stilige kjoler har funnet veien fra henne til meg. Mamma er ikke så flink til å kildesortere, men hun har gitt meg holdninger om å ta vare på det vi har slik at det varer lenger. Og pappa viser at man ikke trenger nytt turutstyr for å nyte naturen. Jenny Skavlan, Gunhild Stordalen og andre er damer som på ulike måter fronter det at vi alle kan ta valg som gjør en forskjell.

– Dette var en utmerket mulighet til å ta i bruk klærne innerst i skapet. Dessuten er jeg glad i utfordringer; det er helt utrolig hva man kan klare bare man bestemmer seg for det.

Hvilket plagg valgte du, og hvorfor?

Basisplagg

– Jeg måtte ta utgangspunkt i at jeg ikke er verdensmester i symaskin, og at det er mer enn 20 år siden jeg tok symaskinsertifikatet. Jeg valgte derfor et svart skjørt som jeg kombinerte med andre plagg på best mulig vis mens eksperimentet pågikk.

Skjørtet Kristin valgte, byttet hun til seg på klesbyttekveld med venninner.

– Jeg sydde det aldri om i løpet av prosjektet, men enkelte dager gjorde jeg det litt kortere ved hjelp av brosjer. Disse brukte jeg også for å lage rysjer. Ellers er de sjelden i bruk.

Hun fortalte ingen om prosjektet på forhånd, og gjennomførte eksperimentet i all hemmelighet. I hvert fall i starten. Utrolig nok ble hun ikke avslørt før hun selv valgte å publisere noen bilder på Instagram.

– Kollegene mine oppdaget det etterhvert, sannsynligvis på grunn av bildene jeg la ut. Men det tok overraskende lang tid før elevene mine så det. Det sier muligens noe om hvor mye de fulgte med i timene, ler Kristin, og tilføyer

– Nei da. Forhåpentligvis tok det så lang tid fordi jeg stadig kombinerte skjørtet med andre plagg. Det hadde kanskje vært lettere å avsløre meg dersom jeg hadde tatt utgangspunkt i en kjole.


Kristin gjennomførte med glans, og holdt seg til spillereglene hele veien. Men vi lurer selvsagt på: Hva var det verste med å skulle gå med samme skjørt i 24 dager i strekk?

– Jeg liker godt å gå i bukse, så det var en utfordring å måtte gå i skjørt hver dag. I tillegg var det jo flere dager jeg egentlig ville ha på noe annet. Det var også en utfordring å endre skjørtet nevneverdig, noe som satte kreativiteten på prøve. Og om jeg ikke hadde forberedt antrekket dagen før, så kunne morgenene være enda mer stressende enn de vanligvis er. Og ja, vi bor i Norge, med all slags vær. Spesielt vinterstid. Men støvler til skjørt er innafor, sier Kristin overbevisende.

Og det beste?

– Jeg fikk flere hyggelige tilbakemeldinger på at jeg hadde pynta meg. Mange syntes også det var en spennende utfordring, og sa at de gledet seg til å se hva jeg hadde på meg neste dag. Jeg fikk brukt mange av toppene i skapet mitt. Det var også enklere å finne noe å ha på seg.

Ett gjenbruksplagg hver dag

Før jul i 2017 lagde Kristin sin egen vri av kalenderen. Den gikk ut på å ha på seg minst ett gjenbruksplagg hver dag i desember.

–  Jeg har masse klær som jeg har kjøpt på loppemarkeder og bruktbutikker. I tillegg har jeg arvet en god del fra venner og slektninger med bedre stilsans enn meg. Derfor ville jeg bruke minst ett brukt plagg hver dag i adventstida. Det er moro å pynte seg litt før jul, og jeg har mer kjoler i skapet enn jeg har anledninger til å pynte meg i løpet av et år.

Før prosjektet startet kjøpte Kristin seg fire kjoler, to skjørt og en gardin for den nette sum av 125 kroner. Alt hos den lokale bruktbutikken.

– På julebordet stilte jeg opp i redesigna kjole satt sammen av disse plaggene.

Til dem som ønsker å bruke minst ett gjenbruk hver dag, har hun følgende eksperttips:

  • Ikke vær redd for å se litt rar ut på jobb en dag. Dette er en perfekt mulighet til å ikle deg noe du vanligvis ikke ville ha valgt.
  • Man må heller ikke pynte seg hver dag.
  • Mange av mine bruktplagg er ullgensere eller hverdagsskjorter. Det skal ikke ta så mye tid, men det kan være lurt å planlegge litt i forkant, tilføyer hun

Kristins tips til deg som vil gjennomføre 24 dager med ett plagg:

  1. Finn et plagg som er anvendelig og passer til andre ting du har. Ikke vær redd for farger.
  2. Tenk på materialet i plagget du velger, både for å unngå svettelukt og for å slippe å vaske plagget hver dag.
  3. Velg gjerne et stort plagg, så har du flere muligheter til å klippe og lime og sy om underveis.
  4. Lag deg en liten plan på forhånd.
  5. Husk at det er greit med små, enkle endringer fra dagen før. For eksempel kan et belte i livet være nok. Hverdagen er travel, og de færreste av oss har tid til å sitte over en symaskin hver ettermiddag, eller foran klesskapet i leting etter tilbehør som passer til.

Tekst: Anette Skonseng

 

 

Fant du det du lette etter?