www.fretex.no Fretex logo print

Retro til den stilbevisste

shutterstock 201794201
Enten du liker en stil som er fullstendig retro eller kun ønsker elementer for å gjøre antrekket mer lekent - gå for secondhand!

Retro betyr rett og slett bakover eller at noe viser til en tidligere stil. Klær og tilbehør i retro ligner altså noe som allerede har vært. Mange bruker ordene retro og vintage om hverandre - men vet du hva som skiller de to?

Vintage har overlevd i alle årene siden det ble laget, mens retro ikke automatisk betyr at det er gammelt. Retro kan også være produsert i nyere tid, men er inspirert av en spesiell trend som definerte en periode eller årstall i motebildet.

Retro rockabilly

Uansett om du er en av de som har falt for moten i et spesifikt tidsperiode eller ikke, så finner du et stort utvalg av klær og tilbehør i ulike retrostiler hos Fretex.

Har du for eksempel lagt din elsk på rockabilly-stilen som preget 1950-tallet som i filmen Grease? For kvinnen betyr det en feminin timeglassfigur med kjoler og skjørt med bred vidde og high waist. Mønstre med prikker og kirsebær gir også assosiasjoner til samme look.

En tilsvarende retrostil til mannen får du ved å kombinere jeans med hvit t-skjorte, bukseseler og en sixpence - et antrekk du kan finne second hand. En naturlig del av denne stilen er også Converse-sko du kanskje allerede har stående i skapet.

Hvis du ikke vil ta stilen helt ut, kan et tørkle, skjerf eller sjal til å knyte rundt halsen, i håret eller på vesken gi et diskré og fint retropreg.

Hvilken retro-stil liker du best?

Store mønstre, bukser med sleng, fløyel og mellomblå denim. Lange, bohemske sommerkjoler og heklede hippieplagg. Semsket skinn, frynser, platåsko og diskokjoler. Det glade 70-tallet inneholder mange elementer som stadig dukker opp i trendbildet, noe som gjør det til et av de enkleste tiårene å style til en mer moderne variant.

Med ulike plagg inspirert av denne moten kan du når som helst dra frem litt god, gammeldags 70-tallsglamour. Til gutta er skjorter med lange kraver som stikker utenfor dressjakken et stilsikkert valg som gjør antrekket litt mer lekent.

Eller lar du deg inspirere av 80-tallets fargefest med gensere i oversized størrelse og jakker med brede skulderputer? Dette er også tiåret som introduserte «old school hiphop» med Adidas-jakker og overdådig bling.

Hvis 90-tallets rocka grunge-stil er mer for deg, kan du være på utkikk etter utvaskede t-skjorter med en bandlogo som gir deg en nostalgisk følelse.

Oppdatert retro

Det er mye i moteverden som går i sirkler - det som først er trendy i noen år, kan komme tilbake mange år senere i en oppdatert versjon. Det er derfor flere små elementer du trygt kan ha i garderoben for å sette en retro spiss på antrekket. Bruk for eksempel tilbehør som store tversoversløyfer, runde øreringer eller a-formede, løse plagg for å tilføre stilen et retropreg.

Det aller beste med å handle secondhand er at du finner noe du ikke ser på alle andre og kan feire din egen personlig stil - retro eller ei.

Uansett om du ønsker deg 50- og 60-tallskjoler med prikker eller slengbukser fra 70-tallet, kan du starte skattejakten i din nærmeste Fretexbutikk.

 

 

Fant du det du lette etter?