www.fretex.no Fretex logo print

Vintage - det beste av gamle klesskatter

dame jente kjole striper hatt grafitti murvegg
En skattejakt etter vintage kan føre deg til fantastiske funn som beriker garderoben din.

Vintage klær

Unike topper utsmykket med paljetter, perler og strass, en nydelig cardigan med sirlige broderier eller en fantastisk Gatsby-aktig kjole fra 1920-tallet. En skreddersydd blazer og en fedorahatt fra 60-tallets gentleman-dager. Er du virkelig heldig, finner du slike elementer som er et stykke godt utført håndverk og «one of a kind».

For det er lite som slår den brusende følelsen du får når det dukker opp en sjelden skatt blant secondhand-stativene. Når du snubler over en vintage godbit du vet få eller ingen andre har, stiger garantert både pulsen og adrenalinet.

Hva er vintage?

Ordet vintage betyr ganske enkelt at noe er av “fin gammel årgang”. Mange har sin egen mening om akkurat hva som definerer “gammelt”, men det som ofte går igjen er at plagget må være fra over 20 år tilbake i tid før det kan kalles vintage. Er plagget eller tilbehøret datert før 1920, defineres det derimot som antikk.

Autentisk vintage kan kjennetegnes ved at det er ordentlig kvalitet i slitesterke stoffer, og skiller seg derfor fra klær produsert på billige samlebånd. Vintage betyr ikke nødvendigvis at det er brukt, men at eieren før deg har ivaretatt det gjennom mange år, slik at det kan gjenbrukes en gang til.

Gå på jakt etter vintage når du er på utkikk etter et plagg, en veske eller et belte som ikke er allemannseie. Kanskje det til og med skjuler seg en spennende historie bak objektene?

Jakten på vintage

Øvelse gjør mester - også når det gjelder vintage-shopping. Jo flere ganger du graver etter gull blant stativene, desto raskere får du øye på de unike kuppene.

De aller største skattene finner du om du stikker innom din nærmeste Fretexbutikk med jevne mellomrom. De unike funnene forsvinner fort og det lønner seg derfor å være blant de første til mølla. I butikkene henger klærne oversiktlig, men skal du finne ordentlig vintage-gull, må du belage deg på å grave litt ekstra og bruke tid. Det kan bli noen bomturer før skatten dukker opp, men til gjengjeld gir det en fantastisk følelse.

Selve jakten er nettopp noe av sjarmen med å shoppe vintage og det vil garantert krible i magen om du for eksempel finner et par pent brukte pumps fra Céline eller en kul denimjakke fra Levi’s. Er du virkelig heldig kan du også finne godbiter som strekker seg helt tilbake til 20- og 30-tallet fra ulike kjente merkevarer. Et tips er å se etter rene stoffer som silke, ull, lin og bomull - disse holder seg pene år etter år.

Trippel bonus

En kombinasjon av nytt og gammelt gir stilen din både karakter og et spennende uttrykk. Med noen unike vintage-elementer i garderoben kan du enkelt feire din egen individualitet. Særpregede og iøynefallende smykker, brosjer, belter, vesker eller annet tilbehør gir antrekket personlighet, og det er ekstra gøy å kunne si at det kanskje stammer fra 1940-tallet!

Det å kjøpe vintage gir deg i tillegg en trippel bonus - du får noe ikke alle andre har, du sparer penger og du sparer miljøet. Ikke så rart det er blitt populært blant mannen og kvinnen på gata - og kjendiser.

Finn din nærmeste Fretexbutikk og begynn skattejakten!

 

 

Fant du det du lette etter?