www.fretex.no Fretex logo print

Fra skap til butikk

Følg et plagg fra opprydding i skapet til Fretexbutikken

Hvis klærne kunne fortelle

I filmen er vi med på reisen til Løkka-Line, ei hipp og stilig jakke. Hun ser lyst på livet og sprer mye glede rundt seg. Hun har tilbragt mye tid i skapet, og har bare hatt en eier. Løkka-Line har flere ganger hørt om Fretex, men hver gang klesskapet har blitt ryddet, er det noen andre som har blitt valgt ut og har fått reise på tur. Hun venter og venter.

Så skjer det.

Løkka-Line  blir valgt ut og havner i en pose som skal til Fretex! Etter å ha blitt lagt i en Fretexboks og kjørt et stykke, kommer hun til et sorteringsanlegg. På sorteringsbåndet tror hun først at hun har kommet til himmelen. Så vakkert er det rundt henne.

Stødige Sigurd er et par jeans som er klar over at kvalitet er viktig. Det ble brukt store ressurser da han ble produsert, så han må brukes så mye og så lenge som mulig. Det er stødige Sigurd som ønsker Løkka-Line velkommen til sorteringsanlegget. Han er en sånn type som liker å ta seg av nykommere.

Party-Pia er en topp med paljetter. Hun er alltid klar for fest og moro. Party-Pia har allerede hatt to hjem og gleder seg til neste fest!

Redde-verden-Roar er en varm og sindig strikket genser som er opptatt av gjenbruk og miljø. Han har hatt fire hjem. Det  gir status. Blant gjengen som nå suser nedover sorteringsbåndet har han rekorden.  Redde-verden-Roar digger Fretex og synes det er helt topp at han bidrar til Frelsesarmeens sosiale arbeid. Redde-verden-Roar vil være med å gjøre verden til et litt bedre sted.

Da Løkka-Line forstår at hun kommer til å bli valgt ut på båndet blir hun hoppende glad. Alle inntrykkene har imidlertid gjort henne litt sliten, så på vei til Fretexbutikken sovner hun. Da hun plutselig våkner i butikken, henger hun sammen med mange andre hyggelige jakker. Løkka-Line har bare så vidt funnet seg til rette i butikken når hun får øye på ei kul dame. Akkurat ei sånn dame som Løkka-Line har lyst til å bo hos. Hun vet ikke hvor godt stemmen bærer, men hun roper av all kraft: Velg meg, velg meg!

Den kule Fretexkunden hører ropene og sender Løkka-Line noen beundrende blikk. Det tar ikke lang tid før hun bestemmer seg for å kjøpe jakka. For de to hører sammen. I alle fall for en god stund framover.

Når du vil gi klær og tilbehør til Fretex

Det hele starter med en opprydding. Mange kan kjenne seg igjen i at rydding i skuffer og skap er noe som utsettes, men når en først får tatt en rufs gir det en god følelse. Det finnes ulike ryddestiler, men felles for mange er at de lager seg en «Fretex-haug».  Klær og tilbehør som havner i denne kategorien blir lagt i poser, som et første steg på veien til Fretex.

Det skal være enkelt å gi til Fretex

Som giver kan du velge hvor og hvordan du vil gi:

  • 3000 Fretexbokser er plassert rundt omkring i landet
  • Fretexposen kan hentes i alle landets Post i Butikk (posen tar 8 kg og fast pris å sende den er 50 kroner)
  • I en Fretexbutikk
  • Hos Lindex, Bik Bok, Cubus eller Dressmann (i egne innsamlingsbokser)
  • På arbeidsplassen via konseptet «Gi til Fretex på jobben» som flere arbeidsgivere arrangerer i samarbeid med Fretex

Transport og sortering

Fretexboksene er utstyrt med sensorer. Informasjonen fra sensorene bestemmer kjøreruter for tømming av boksene. Dermed kan tøyet transporteres med minst mulig miljøbelastning. I områder hvor Fretex ikke har egne avdelinger er det samarbeidspartnere som tømmer Fretexboksene.

Ved sorteringsanleggene for tekstiler og tilbehør, ett i Sandnes og ett i Oslo, blir det bestemt hva som skal til butikkene. Klær, sko, vesker og belter vurderes nøye ut fra kriterier som for eksempel kvalitet og trend. For å sikre at Fretexkundene får ettertraktede varer jobbes det kontinuerlig med kompetanseheving og forståelse av trender, merker og materialer med høy gjenbruksverdi. 38 ansatte – et mangfold med bred erfaring - jobber med tekstilsortering ved disse anleggene. Fretex er eneste innsamlingsaktør med sorteringsanlegg i Norge.

Hvor havner det som gis til Fretex?

Gavene Fretex mottar selges i Fretexbutikkene, deles ut via Frelsesarmeens sosiale arbeid i Norge, eller eksporteres.

Det som eksporteres, blir sortert ved lignende sorteringsanlegg som Fretex har. Kundene følges opp ut fra en egen Code of Conduct (etiske retningslinjer).

Alle gavene som selges i Norge eller i andre land bidrar til mer gjenbruk og inntekter til Frelsesarmeens sosiale arbeid i hele landet.

I 2020 gikk 21 millioner kroner fra dette bruktsalget til Frelsesarmeens sosiale arbeid. Det er givere og kunder som gjør dette mulig. Takk!

 

 

Fant du det du lette etter?