www.fretex.no Fretex logo print

Tips og råd når du skal rydde i skuffer og skap

Nestekjærlighet. Nå med hank.
Vi handler hvert år i gjennomsnitt 13 til 15 kilo klær. Etter hvert blir det så fullt i skapene at mange mister oversikten over hva en egentlig har. I gjennomsnitt har vi hele 359 plagg, så det skal litt til å ha full kontroll.

Ha Fretexposen klar

Fretexposen henter du i Post i Butikk. Den kan stå klar i skapet og fylles med klær etter hvert som du finner ut at noen plagg skal gis videre. Fretexposen er solid og rommer ca 8 kilo med klær. Når posen sendes med Posten vil den gå som returtransport, og det er en miljøvennlig løsning. Hvis du vil lese mer om Posten og bærekraft kan du gjøre det her. Du kan også levere klær i en av Fretexboksene.

Utsett ryddejobben...

Dette høres kanskje ikke ut som et godt råd. Utsettelser kan jo nettopp være noe av grunnen til at det har blitt 359 plagg i skapene. Det kan likevel være greit å se realiteten i øynene; ingen får plutselig lyst til å rydde. Et tips kan derfor være å lage en avtale med seg selv i framtiden. Skriv det inn i kalenderen. Lørdag om to uker settes to timer av til rydding. En avtale med seg selv er like forpliktende som en avtale med andre, så dette er en god start!

Del opp ryddejobben i etapper

Det kan virke ganske overveldende å skulle rydde alle skap på samme dag. Et tips kan være å dele opp jobben litt. Du kan for eksempel velge deg ut to hyller i skapet eller rydde i buksene en dag. Det er ganske overkommelig. Neste gang kan du ta to andre hyller eller alle t-skjortene.

Lag kategorier når du rydder

Kategoriene kan være forskjellige. Det viktigste er at du finner kategorier som passer deg og at du har en plan. Når du holder opp et plagg kan du for eksempel velge mellom:

 1. dette skal jeg ha videre. Du har brukt plagget det siste året og vet helt sikkert at du kommer til å bruke det igjen.
 2. denne skal jeg sjekke om niesen ønsker å arve. Du skal ikke ha plagget, men har lyst til å glede noen i familien.
 3. denne kommer jeg ikke til å bruke, så den går i Fretexposen. Plagg som ikke har vært i bruk det siste året, kommer du nok ikke til å bruke igjen. Da er det bedre at andre får glede av det.
 4. denne er så ødelagt og slitt at den går i restavfallet

Lag et nytt system i skapet

Systemet kan for eksempel være å dele inn t-skjortene i farger. Bruker du hvite og sorte t-skjorter mest, så ha de i to ulike bunker. Et annet system kan være å dele inn etter bruksområder. Du kan for eksempel samle t-skjorter som du ofte bruker under gensere i en bunke og t-skjortene som får god eksponering på sommeren i en annen bunke. Pass på at du vedlikeholder systemet.  Det viktigste med et slik system er at det gir deg en oversikt.

Hver gang du kjøper noe nytt skal noe du allerede har ut

For å unngå store ryddesjauer kan dette være en grei regel å leve etter. Kjøper du en ny genser, så må du velge ut en annen genser som legges i Fretexposen.

Kims lek i klesskapet?

Ønsker du å gå drastisk til verks, så kan dette være en fin ryddemetode.

 1. Finn en venn som vil være med å hjelpe deg.
 2. Du setter deg med ryggen til skapet ditt.
 3. Vennen din åpner skapet og ser alt innholdet.
 4. Du beskriver plaggene du vil beholde.
 5. Vennen din plukker ut plaggene du nevner.
 6. Når du ikke husker mer er "leken" over.
 7. Det som da er igjen i skapet legges i Fretexposen. Og vips, så har du fått et oversiktelig skap og du har gjort noe bra for miljøet og mennesker som trenger det. Takk!

 

 

Fant du det du lette etter?