www.fretex.no Fretex logo print

Alt kommer til nytte!

Marked i Afrika
Visste du at klærne du putter i en av innsamlingsboksene til Fretex kan gjøre en jente eller gutt i Irak veldig glad? Eller at Fretex er med på å skape trygge arbeidsplasser for kvinner og menn i Pakistan? Bli med på en tur rundt i verden.

For miljøet er det best at mest mulig gjenbrukes. Klær som gis til Fretex selges i 40 butikker over hele landet, i nettbutikken og de deles ut via Frelsesarmeens sosiale arbeid. Fretex jobber for mest mulig gjenbruk gjennom disse kanalene.

Eksporten bidrar til:

  1. at forbrukere i andre land får kjøpt miljøvennlige kvalitetsprodukter til en overkommelig pris
  2. gode og viktige arbeidsplasser i andre land fordi Fretex følger opp arbeidsforholdene og HMS-tiltakene hos kundene
  3. gode miljøløsninger fordi Fretex stiller krav til gjenbruk
  4. inntekt til Frelsesarmeens sosiale arbeid


Å putte en pose med klær og sko i en innsamlingsboks fra Fretex er spennende, det sniker seg noen ganger inn en tanke om at et av dine gamle plagg skal få et nytt liv hos noen andre. Ekstra spennende er det å vite at det nye livet kan finne sted i for eksempel Polen eller Kenya

– Det som samles inn selges både i Norge og i andre land, forteller Fredrik Bratterud, eksportsjef i Fretex International. – Vi selger hovedsakelig til Øst-Europa og Asia. Her er det selskaper som kjøper varene, sorterer dem og selger dem videre, enten fra egne butikker eller til nye kunder som håndterer det videre salget.

Code of Conduct – trygghet for alle

Alle som kjøper varer fra Fretex International underskriver på Code of Conduct, en omfattende avtale for å sikre at arbeidsmiljøet til de ansatte og måten varene håndteres på foregår forsvarlig.

– For oss er det veldig Kvinner som jobber på sorteringsanlegg i Pakistanviktig både å ta vare på menneskene og miljøet, sier Fredrik. Code of Conduct sørger blant annet for at arbeidet foregår i trygge, gode miljøer, uten diskriminering, tvang, eller barnearbeid. Arbeidstid og lønn er regulert og sikkerheten til de ansatte er tatt godt vare på. Vi ser at arbeidsplassene blir sett på som attraktive blant lokalbefolkningen. Et eksempel er sorteringsanlegget i Pakistan, der kvinner opplever å bli så verdsatt i bedriften og få så gode vilkår at flere blir i stillingen også etter at de har giftet seg, noe som ellers er veldig sjeldent i Pakistan.

Kundene forplikter seg også til å følge miljøhensyn, som at så mye som mulig skal brukes og så lite som overhodet mulig skal kastes, og at transporten skal være så miljøvennlig som mulig.

– Åpenhet er viktig for oss, og er et annet punkt i avtalen. Vi reiser rundt til alle våre kunder og sjekker at alt som står i avtalen etterfølges, og ikke bare kunden, men også kundens kunder får besøk av oss. Vi snakker med de ansatte, vi sjekker lokalene og gir beskjed om hva som må endres. Opplever vi ting som er galt og at viljen til å gjøre noe med det er liten, vil de miste oss som leverandør.

Hva skjer med varene?

Sortering på anlegg i PakistanHva som skjer med produktene som blir eksportert fra Norge og Sverige varierer fra land til land. Noen steder er det kunden selv som har butikker, mens andre videreselger til nye kunder. I Polen finner du for eksempel flotte vintagebutikker, mens mange av varene som sorteres i Dubai selges videre til markeder i Afrika.

I Arbil i Irak kan du finne igjen skoene du ga bort i fjor i butikker som for eksempel heter ”Oslo”. Og lurer du på hvorfor butikken heter Oslo, er det fordi det oppfattes som synonymt med kvalitet. Så det er liten tvil om at varene som samles inn her til lands blir tatt godt i mot!

Felles for alle kundene, enten de har egne butikker eller selger varer videre, er altså at de – og eventuelt kundene deres, må forholde seg til Code of Conduct.

Hva skjer så med det som ikke blir solgt? Miljøaspektet er også en del av Code of Conduct – ingen ting skal kastes, verken her i Skandinavia eller i utlandet. Her finnes det mange kreative løsninger. Hver kunde har sine måter å bruke materialene som er til overs på, for eksempel blir tøy til fyll i nydelige puter i Irak, mens i Polen blir det til isolasjon i betong.

Alt brukes og alt kommer til nytte – over hele verden!

Fredrik Bratterud jobber med eksport for Fretex International og besøker kunder, blant annet for å følge opp vår Code of Conduct. Klær som gis til Fretex blir også solgt i andre land. Det bidrar til verdifulle arbeidsplasser, er bra for miljøet og muliggjør et omfattende sosialt arbeid.

Fredrik har nå vært i Nord-Irak og møtt Nahro, en entusiastisk 29-åring, som allerede har forsørget seg med kjøp og salg av brukte klær i 14 år. Han er singel og bor i en leilighet i Erbil. På markedet i byen er det ca 2500 små butikker og 80 prosent av disse selger brukte klær, så konkurransen er tøff.

- Jeg møter Nahro tidlig en onsdag morgen og det er allerede mange kunder på markedet. Han står under et telttak i enden av markedsområdet, og viser meg hvilke bord som er hans. Plutselig løper han avgårde og hjelper en kvinne, men kommer raskt tilbake igjen; han vil gjerne fortelle meg om virksomheten sin, sier Fredrik.

Klærne som Nahro selger kommer fra Sverige og Norge, og han forteller at de har mye bedre kvalitet enn mange av de andre klærne på markedet. Nahro forteller videre  at det er mange flyktninger som kjøper klær av han. Han synes det er viktig at flyktningene kan  handle rimelige varer hos han. Nahro klarer seg greit og har håp for framtiden, til tross for at det er trangere tider på grunn av krigen mot IS.

For Nahro er det viktig at han kan stole på Fretex. Han får god kvalitet og han setter også pris på at han kan kjøpe den mengden han til enhver tid trenger, slik at han slipper å ha lager. Mange andre har måtte gi opp, men Nahro har levd av dette i 14 år.

- Er vi ferdige med praten nå, spør han plutselig.

Han har sett noen potensielle kunder og vil gjerne fortsette arbeidet sitt.

 

 

Fant du det du lette etter?