www.fretex.no Fretex logo print

Kjøp riktig

Fretex Milj├©skole bilde 3

Hvordan vite hva som er miljøvennlig?

Det er ikke helt lett å finne ut hva som riktig å handle. Hvordan kan man vite at en genser er produsert på en måte som er mest mulig skånsomt for miljøet og at ansatte som har laget den har gode arbeidsforhold og anstendig lønn?

Du kan velge klær og tekstiler som er miljømerket. Produkter merket med ”Svanemerket” eller ”EU-blomsten” er blant de miljømessig beste alternativene.  Svanemerkede tekstiler skal blant annet oppfylle følgende krav:

  • Tekstilene skal tilfredsstille omfattende krav til innhold av kjemiske stoffer, fargestoffer og tungmetaller som kan være skadelige for mennesker og miljø
  • Tekstilene skal ikke inneholde flammehemmere
  • Produktene skal ikke være klorbleket eller inneholde allergifremkallende eller kreftfremkallende fargestoffer

Svanens krav gjelder alle trinn i tekstilproduksjonen, inkludert fiberfremstilling, spinning, veving, strikk, bleking, innfarging og etterbehandling. Det stilles også krav til fargeekthet og kvalitet. Du kan lese mer om dette her.

Det nytter!

Fair & Square ble startet for å endre tekstilbransjen. De vil vise at det er mulig å produsere klær på en rettferdig måte. Fair & Square sin hovedmålsetning er å skape flest mulig gode arbeidsplasser, primært i tekstilbransjen.  Ved å produsere varene selv har Fair & Square  full kontroll på arbeidstid og lønnen som blir utbetalt. Det gjør at de kan garantere for gode arbeidsforhold og at veien mellom deg som kunde og produksjonen er kort. Og du kan vite hvem som syr klærne dine. Les mer om Fair & Square her.

Tenk over:

  1. Hvilke plagg kommer du til ha nytte og glede av lenge? Velg plagg som du tror du vil bruke mye og lenge!
  2. Kan plagget du vurderer å kjøpe passe selv om du går opp eller ned noen kilo?
  3. Hva er det viktigste for deg når du skal kjøpe nye klær?
  4. Hva er god kvalitet på et plagg for deg?

 

 

Fant du det du lette etter?