Begrepet avfallshåndtering omfatter å generere, forebygge, overvåke, behandle, gjenbruke og lage nye produkter av avfall. Sagt på en annen måte handler det om hvordan man skal behandle avfall for å få det gjennom riktig kretsløp, slik at ingen ressurser går til spille.
Avfallspyramiden, eller avfallshierarkiet, er et begrep som illustrerer en prioritert rekkefølge for avfallshåndtering. Det brukes både i norsk avfallspolitikk og EUs rammedirektiv for avfall, og går ut på å behandle avfall så nær toppen som mulig:
Forebygge – Den aller beste måten å redusere miljøvirkningene av avfall på er å forebygge det fra starten av. Tenk over det allerede når du handler. Trenger du egentlig enda en jakke eller den nye vasen? Vær en bevisst forbruker og begrens innkjøpene dine. Kjøp ting av kvalitet slik at de varer lenger.
Gjenbruk – Forsøk å bruke ting så lenge som mulig før du kvitter deg med det. Når du ikke lenger har bruk for tingene, kan du gi bort eller selge det. Slik får det nytt liv hos andre som har bruk for det. Kanskje det også kan repareres? Dersom det ikke kan reddes, sørg for å kaste det der det hører hjemme. Gi gjerne det som er brukbart til Fretex!
Lage noe "nytt" – Mest mulig avfall skal materialgjenvinnes, og her kan du bidra ved blant annet å kildesortere, og pante flasker og drikkebokser.
Energiutnyttelse – Når materialene ikke kan brukes til å lage nye produkter, går de til energiutnyttelse. Avfallet brennes, og varmen kan brukes som energi og erstatte elektrisitet, olje og gass til oppvarming. Det gjør at helse- og miljøskadelige stoffer tas ut av kretsløpet.
Selv om vi gjør mye riktig når det gjelder avfallshåndtering, kan vi gjøre mer for å kutte ned på avfallsmengden. Når vi ikke spiser opp maten og ting vi kjøper går i stykker, er det altfor mange som kaster maten og erstatter de ødelagte tingene med nye. Når det i tillegg er slik at mange stadig får lyst til å bytte ut ting, og alt vi kjøper ofte er pakket inn i unødvendig mye emballasje, er det ikke så enkelt å kutte ned på avfallet.
I tillegg til at disse tipsene bidrar til å redusere avfallet, noe som er det viktigste prinsippet for god avfallshåndtering, er det også ganske snilt mot lommeboken. En vinn-vinn-situasjon!