www.fretex.no Fretex logo print

Hva gjør klesforbruket ditt mot miljøet?

MOBEN 20170919- B4A1281
Visste du at mote- og tekstilbransjen er en av de mest forurensende industrier i hele verden? Det er derfor mange grunner til å tenke seg om to ganger når man har lyst på noe nytt.

Skjer det ofte at du ikke har noe å ha på deg, til tross for skapet er fullt av klær? Eller at du finner plagg som fremdeles har merkelappen på når du rydder? Du er ikke alene om å mangle oversikten, for de aller fleste av oss hadde aldri klart å gjette hvor mange plagg vi har i garderoben.

Faktisk er det slik at nordmenn i snitt har så mange som 359 plagg i skapet, og at hvert femte av disse blir sjelden eller aldri brukt. Hver og en av oss kjøper så mye som mellom 13 og 16 kilo klær hvert år, og noe av grunnen til at vi stadig jakter etter noe nytt kan være at prisene på klær er mer enn halvert siden 1995.*

Vi anbefaler filmen fra loop om planetens siste skrik

Jo mer klær vi kjøper, desto mer øker produksjonen – og belastningen på miljøet.

Å produsere klær krever enorme mengder vann, i tillegg til at CO2-utslippet er større enn du tenker over:

• For å produsere én enkelt t-skjorte kreves ca. 1400 liter vann. Det tilsvarer mer enn 10 fulle badekar.
• For å produsere tekstilene som du kjøper per år, krever det en vannmengde som er mye større enn det samlede vannforbruket til én husholdning med tre personer. Det inkluderer alt av matlaging, rengjøring, bad og toalettspyling i løpet av et år.
• For å produsere tekstilforbruket til en gjennomsnittlig skandinav tilsvarer det CO2-utslippet fra 2000 kilometer kjøring med en familiebil. I løpet av 20 år blir det like mye som en kjøretur jorden rundt!
• Tekstilforbruket til én enkelt person hvert år utgjør en større CO2-belastning enn strømforbruket fra alle husholdningsapparatene våre.
Kilde: Nordisk Ministerråd

Som forbruker kan du ta valg som bidrar til å redusere miljøskadene. Se for eksempel etter miljømerket tøy, som krever mindre vann og CO2 i produksjon, eller tøy av høy kvalitet, som har lang holdbarhet. Det er også en stor miljømessig fordel å gi bort klærne når du ikke lenger trenger dem og kjøpe brukt tilbake.

Gi klær og tekstiler til Fretex

Nordmenn er ganske gode på gjenbruk, men kan bli bedre. Hver og en av oss kaster rundt åtte kilo klær i restavfallet hvert år, og gir tre kilo til Fretex.

Husk at det ikke bare er klær du kan levere, men også gardiner, duker, sengetøy osv.

Bor du langt unna en innsamlingsboks kan du også levere tekstilene i Fretexposer som du får på Posten og i Fretex-butikkene. Fretexposene rommer omtrent 20 plagg, eller ca åtte kilo med klær, og er spesiallaget for å frakte brukte klær og tilbehør. Det koster 50 kroner å sende posen (som er gratis).  Du kan også levere gaver til Fretex i alle Lindex-butikker.

Bidra til gjenbrukstrenden

Ved å handle brukt hos Fretex gjør du miljøet en tjeneste, samtidig som du støtter Frelsesarmeens sosiale arbeid.

Med økt kunnskap om hvordan tekstilproduksjon belaster miljøet kan du bidra til å snu kjøp- og kastetrenden til en gjenbrukstrend. Neste gang du trenger, eller har lyst på noe nytt i garderoben, håper vi at du tar et bevisst valg om å velge brukt og mer miljøvennlig!

*Kilde: loop.no

 

 

Fant du det du lette etter?