www.fretex.no Fretex logo print

Hvilken jobb passer for deg?

kurs gruppearbeid leder attføring gruppe
Lurer du på “hva du skal bli når du blir stor” eller synes du noe mangler i jobben du har? Start med å bli kjent med hvem du er og hva du har lyst til å jobbe med.

Bli kjent mer arbeidsmarkedet og mulighetene som finnes. Vær nysgjerrig og tålmodig, så vil du finne en jobb som passer for deg.

Bli kjent med hvem du er

Albert Einstein sa en gang: “Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that it is stupid.”

Se etter dine spesielle kvaliteter fremfor å sammenligne deg med andre. Det er når du utvikler dine talenter og egenskaper at du virkelig kan kjenne at du blomstrer og får en god mestringsfølelse. Hvis du gjør en grundig jobb med å bli kjent med deg selv, vil det hjelpe deg å håndtere din egen karriere – både nå og senere i livet.

Still deg selv mange spørsmål og vær nysgjerrig på svarene

Hva gjør deg glad? Når er det du glemmer tid og sted? Hva er lett for deg å lære? Graver du deg ned i detaljer? Brenner du for en spesiell sak? Liker du å hjelpe andre? Reparerer du ting som går i stykker selv, eller har du ti tommeltotter? Er du et ordensmenneske? Når blir du stressa? Har du mange ideer? Hva ville en venn ha sagt om deg?

Spørsmålene er mange. Gå på skattejakt i deg selv. Går du deg vill, finnes det hjelp å få fra en profesjonell karriereveileder og gjennom verktøy som er utarbeidet spesielt for dette.

Hva kan du?

Lag deg en oversikt over hva du har av formell kompetanse, realkompetanse, egenskaper og ferdigheter.  Hvis du er trygg på hvem du er og hva du kan, er det lettere å se hva slags type jobber som kan passe for deg. Da er det også enklere å se om du trenger påfyll av kompetanse i form av omskolering eller kurs, eller om du allerede har opparbeidet deg en erfaring som er tilstrekkelig.

Bli kjent med arbeidsmarkedet

Start med å undersøke arbeidsmarkedet der du bor. Hvilke jobber finnes, er det små eller store bedrifter? Én bedrift kan ha mange ulike typer jobber som skal utføres. Ikke vær redd for å oppsøke arbeidsgivere for å spørre direkte. Arbeidsgivere vet hva de krever og hva som forventes.

Hvis du ikke finner noe som passer på hjemstedet, kan du utvide sirkelen og undersøke nabokommunene, eller kanskje finner du drømmejobben i et annet fylke.

Her er nettsteder du kan hente inspirasjon og kunnskap fra:

Vilbli.no

Utdanning.no

Karrierestart.no

Nav.no

Finn.no

 

 

Fant du det du lette etter?