www.fretex.no Fretex logo print

Omskolering

Fra Fretexmetodehefter
Det kan være ulike grunner til å velge en ny karriere. Arbeidsmarkedet endrer seg, jobber blir borte, sykdom naturliggjør en omskolering, eller man kan rett og slett få lyst til å gjøre noe nytt.

Det å skifte jobb og karriereretning er langt vanligere i dag enn det var før. Her er noen tips til hva du bør foreta deg når du skal finne en ny plass i arbeidslivet.

Vær her og nå, lær av fortiden og planlegge fremtiden

Hvis et karriereskifte i utgangspunktet ikke er noe du ønsker selv, kan det være lett å tenke mer på det du mister enn å tenke fremover og se nye muligheter. Mens du har tankene i fortiden, prøv å ha fokus på ting du har likt å holde på med, hva du ikke har likt, og hva du er skikkelig fornøyd med å ha gjort. Vær litt nysgjerrig på hvordan du har utviklet deg og hvor du er akkurat nå, og hvilke egenskaper og kompetanse du har lyst til å bruke mer av i en fremtidig jobb.

Når du vet hva du vil, er det lettere å få det til

Bruk tid på å finne ut hva du egentlig vil før du gjør noe nytt. Se etter mulighetene dine. De færreste har det klart for seg hva slags jobb de vil ha, og kanskje ser du mer på begrensninger enn muligheter. Å drømme seg inn i en jobb er en måte å fri seg fra begrensningene på og få tak i hva du liker å holde på med. Kanskje overrasker du deg selv og ser du holde på med noe helt annet enn det du har gjort tidligere. Kanskje får du bekreftet noe du visste fra før.

Hva kreves for å få den jobben jeg vil ha?

Det er lett å tenke at omskolering innebærer å ta utdanning i voksen alder. Men det kan like gjerne ende med at du bruker det du allerede kan på en annen måte. Hva som skal til og hva som kreves, finner du ut ved å undersøke arbeidsmarkedet grundig. Du kan få mange svar ved å sjekke på nettet eller ta kontakt med arbeidsgivere.

Disse nettsidene kan være til stor hjelp:

Finn.no

Utdanning.no

Legg en plan for å nå målet

Når du vet hvor du vil og hva som skal til, kan planlegging hjelpe deg til å nå målet. Trenger du mer utdanning, er det for eksempel viktig å søke skoleplass i tide. Kan du bytte jobb allerede nå, er det nødvendig å legge en strategi for at en arbeidsgiver skal velge akkurat deg, jobbe med en CV, skrive en god søknad, og bruk nettverket ditt.

Ønsker du hjelp fra erfarne karriereveiledere gjennom hele prosessen, kan du få råd og tips her.

 

 

Fant du det du lette etter?