www.fretex.no Fretex logo print

Vurderer du å si opp jobben?

Har du ofte tenkt på å si opp jobben? Du er ikke alene. Mange sitter på følelsen av at de er på feil hylle i arbeidslivet. På tross av dette er det mange som velger tryggheten i å fortsette der man er.

Så hva er egentlig lurest å gjøre? Denne artikkelen kan gi deg svaret.

Status quo bias

Det er alltid noe trygt ved det som er kjent. Vi mennesker har en besynderlig trang til å holde fast ved det gamle. I psykologien kalles denne tilbøyeligheten for “status quo bias”. I praksis innebærer det at vi vurderer enhver endring av den nåværende situasjonen som et tap. Men er det i enhver situasjon gitt at endring er dårlig for oss?

I et karrieremessig perspektiv vil vår “status quo bias” føre til at mange velger å bli i en jobb på tross av lav motivasjon og utakknemlig ledelse. Men de fleste positive forhold i dagens samfunn har tross alt ikke kunne blitt til uten at noe ble endret. Vi er glade for å leve i et relativt likestilt samfunn i dag, men faktum er at de som kjempet dette frem, krevde grunnleggende endringer i samfunnet de levde i.

Det samme kan sies om de som grunnla Spotify. Med Spotify ble ideen om strømmetjenesten født. Noen av oss feller kanskje en nostalgisk tåre over CD-platens død, men teknologien har utvilsomt gjort underholdning både billigere og lettere tilgjengelig.

Si opp jobben oftere

Norges store hotellkonge, Petter Stordalen, har et råd til de som er i jobb: “Si opp jobben oftere.” Stordalens råd høres kanskje ikke så intuitivt ut, men ved å være bevisst på våre psykologiske disposisjoner, blir det lettere å overkomme det skumle med å endre livssituasjon. Nå er det er selvfølgelig ikke lurt å brenne alle broer, som det heter. Stordalen anbefaler jo heller ikke å bare si opp jobben og ferdig med det. Nei, han sier «si opp jobben oftere». Sett ting i perspektiv. Det er få som gleder seg å gå på jobben hver eneste dag, og det er normalt å være litt sliten og lei i blant. Men har du over tid hatt ønske om å bytte jobb, da kan det være din “status quo bias” som hindrer deg i å skifte jobb og følge drømmen din. Følger du drømmene dine, er det også større sjanse for at du blir lykkelig. Da kan det å endre karrierevei kan være noe flott å se tilbake på.

Bruk Mememo-prinsippet

Det er flere faktorer som virker styrende for trivsel i egen jobb. Mange av disse faktorene kan utredes fra Mememo-prinsippet. Mememo er forkortelse for mening, mestring og motivasjon. Blir du detaljstyrt og føler deg lite verdsatt? Mangler du interesse og engasjement? Er jobben lite utfordrende, og er det noe du gruer deg til? Da kan man trygt si at meningsverdien er liten, motivasjon i jobben lav og mestringsfølelsen mangelfull.

Mememo-prinsippet kan være nyttig for å få en oversikt over forhold som påvirker din trivsel på jobben. Hva som er viktig for deg avhenger av din personlighet og din livssituasjon. Hva betyr noe for deg i en jobb? Er det ytre faktorer som gjør at det er lurt å holde på jobben du har, eller holdes du tilbake av din indre “status quo bias”? Er øvelsen vanskelig, kan en karriererådgiver hjelpe deg. Det finnes flere aktører som tilbyr slike tjenester.

Vær ærlig og kjenn på følelsene dine. Definer et mål for karrieren din. Hva ønsker du å oppnå om 5 år? Om 10 år? Og aller viktigst: Hva kan du gjøre allerede i dag? Livet er for kort til å basere det på utsettelser.

Som Stordalen sier: Ta det første steget! Følg drømmen!

Liste over noen Mememo-faktorer:

Din jobb mangler mening hvis:

  • Dine personlige verdier går på tvers av arbeidsgivers verdier
  • Du ikke blir verdsatt av sjefen
  • Du ikke trives med bedriftskulturen eller dine kolleger

Jobben gir lite mestringsfølelse hvis:

  • Du har talenter som ikke blir realisert
  • Du ser få eller ingen karrieremuligheter
  • Du blir detaljstyrt og opplever liten grad av selvstendighet

Du mangler motivasjon hvis:

  • Du mangler eierskap til arbeidsoppgavene. Du føler de ikke angår deg.
  • Du gruer til å gå på jobb
  • Du hører sjelden takk fra sjefen

 

 

Fant du det du lette etter?