www.fretex.no Fretex logo print

Ta utdanning i voksen alder

Hva vil du bli nå som du er voksen? Som barn fikk du sikkert spørsmålet “hva vil du bli når du blir stor?” Kanskje drømte du om å bli noe helt spesielt, men så skjedde det ting som gjorde at livet tok andre retninger. Kanskje du nå er moden for å ta steget mot en utdanning?

Utdanning i voksen alder er spennende, utfordrende og gjennomførbart for de fleste. Tenk bare på alt du har lært hittil i livet gjennom:

  • Arbeidserfaring
  • Livserfaring
  • Modenhet

Flere har sagt at de er glade for at de valgte å studere etter at de ble voksne. Nettopp fordi den erfaringen de har sanket gjennom livet, gir bedre grunnlag for å forstå og bruke studiene nå. Det er enklere å gå i dybden når du har tidligere erfaringer å vinkle stoffet til.

Finn et mål

Det er mange ulike studier å velge mellom. Mens noen ønsker å gå en helt annen retning enn de har gjort tidligere, ønsker andre en utdanning innen det de har jobbet med de siste årene. Andre igjen ønsker faglig fordypning i form av etterutdanning. Det viktigste er at du finner retningen du ønsker å ta.

Er det en høyskoleutdanning du ønsker deg, eller er det et fagbrev innen et praktisk yrke? Ønsker du å ta enkeltstående fag og sette de sammen til en Bachelor- eller Mastergrad? Hva er ditt mål?

Karriereveiledning kan være en hjelp på veien mot å finne målet. Vær realistisk i denne prosessen og undersøk hvordan jobbmulighetene er for nettopp den utdanningen du vil ha. Samfunnet vårt er i stadig endring, og noen yrker forsvinner på veien. Derfor er det lurt å tenke strategisk og velge noe du kan bruke videre.

Hvordan nå målet?

Når du har funnet ut hvilken utdanning du ønsker å ta, er neste steg å legge en plan for å nå målet. Er det snakk om heltids- eller deltidsstudier? Finnes studiet der du bor, eller må du flytte på deg? Kan du ta det via nettet, eller må du fysisk være tilstede på studiestedet?

Tid og penger

Studier koster. Både tid og penger. Men de fleste som har tatt steget for å ta en utdanning i voksen alder, opplever at det er verdt det. Ny kunnskap gir ny inspirasjon, arbeidsglede og motivasjon for jobb. Økonomisk kan du søke om lån i Statens Lånekasse. En del har også en arbeidsgiver som ser verdien av at du som medarbeider tilegner deg mer kunnskap, og vil støtte et utdanningsløp med permisjon for studier. Noen må ta en deltidsjobb ved siden av studiene for å spe på økonomien. For de som av ulike årsaker har behov for en omskolering i voksen alder, finnes det også muligheter for å få støttet utdanningen av NAV.

Hva gjør du nå?

Har du bestemt deg for å ta utdanning i voksen alder, er det bare å sette i gang. Finn ut hva du vil studere, søk studiet og start. Mange har gjort det før deg, og du kan også klare det.

 

 

Fant du det du lette etter?