www.fretex.no Fretex logo print

Si i fra at du ønsker deg brukte presanger i år

butikk varer interiør vogn barn bamse dukke leker trille kosedyr
Vi nærmer oss jul og barna venter spent på hva som vil ligge under årets juletre. En ny lekebil? Et tog? Supermannkostyme? Lego?

Av Kristin Hareide, butikkjedesjef i Fretex

2900 tonn leker er også i år på vei inn under norske juletrær. Det er i gjennomsnitt godt over 6 kilo per barn under 6 år. Salget på leker og spill er tredobbelt så høyt i desember som resten av året. I 2016 ble det ifølge Virke solgt leker for hele 2 224 000 000 kroner. Nå trenger vi ikke mer nytt!

Vi synes barna har nok leker, likevel kjøper vi flere leker til dem.

For å finne ut hvorfor vi fortsetter å kjøpe store mengder nye leker hvert år, har vi fått gjennomført en undersøkelse. Den viser at over halvparten av oss kjøper leker som gaver til egne eller andres barn, selv om vi synes de har mer enn nok.

Vi snakker mye om gjenbruk, men hva med gjenbruk av leker? Vi kjenner alle til situasjonen: barn vokser fra leker, og de blir liggende og støve ned, samtidig som vi kjøper nye. Barnerommet fylles opp, og det dukker opp nye leker til både bursdager og jul.

Undersøkelsen vi gjennomførte viste også at 76 % ønsker mer fokus på gjenbruk  - også opp mot jul.

Er du redd for hva andre vil synes om deg hvis du gir bort brukte leker til jul?

Da er du ikke alene, særlig om du er mellom 25 og 35 år gammel. I denne aldersgruppen er 48 % delvis eller helt enige i påstanden over. Samtidig kunne 61 % av disse tenkt seg å kjøpe en brukt leke, i god stand, til egne eller andre barn til jul.

Men la oss være ærlige – vil barnet du skal kjøpe julegave til i år, enten det er datteren din, nevøen, tantebarnet, fadderbarnet, barnebarnet, bry seg om at leken er ny, eller blir de glade bare den er ny for dem?

Lekene trenger ikke å være nye, bare de er nye for barna som får dem

Nå legger vi til rette for at barn kan ønske seg splitter brukte leker. For å gjøre det enklere å handle brukte leker, åpner vi lekebutikken Barnas Fretex. Her kan du både levere inn brukte leker, og kjøpe splitter brukte leker. Vi ønsker oss leker som noen har lekt med og vært glad i, men som kan gå rett videre til nye barn. Derfor håper vi lekene blir levert i den stand man selv hadde ønsket få den. Rene og fungerende leker så barna kan begynne leken umiddelbart.

På den måten kan både du, barna og miljøet smile denne julen.

 

 

Fant du det du lette etter?