www.fretex.no

Destruering og rekonstruksjon av harddisk

Er det nok og bruke hammer og skrutrekker?

Bruk av hammer til å knuse harddisken og deretter kaste den i søpla er ikke å anbefale da det er fortsatt mulig for uvedkommende å hente ut info fra harddisken. Mange av oss har personlige opplysninger lagret som kontoinfo, bilder og lønnslipper o.l.

Et sikkerhetsfirma i Tsjekkia gjorde et lite eksperiment: De kjøpte 20 brukte smarttelefoner, som eierne trodde de hadde slettet all data fra. Men det viste seg at innholdet slett ikke var borte.

De tidligere eierne hadde brukt funksjonen for å gjenopprette fabrikkinnstillinger. Dette gjerne er rådet man får for å fjerne alt innhold på mobiltelefonen.

Men ved hjelp av verktøy tilgjengelig for alle hevder firmaet at de klarte å hente ut hele 40 000 bilder, hvorav om lag 1000 av dem var av delvis eller helt avkledde mennesker. I tillegg klarte de å rekonstruere 750 sms og e-poster, 1000 søk på google og chatlogger.

Gamle harddisker og mobiler som ikke lenger er i bruk kan utgjøre en potensiell risiko for bedrifter og privatpersoner om de skulle havne i hendene på kjeltringer på jakt etter informasjon som kan misbrukes.

Noen hjemmesider sier at man kan bruke vinkelsliper eller skrutrekker på overflaten av harddisken. Dette krever jo en del egeninnsats og verktøy, og er vel fremdeles ikke sikkert nok, så det beste er å levere til et sted som kan destruere harddisk på en sikker måte.

Har dataen din krasjet er det også muligheter til datarekonstruksjon. I Norge er det kun tre aktører som sier de kan hjelpe deg uansett hva som feiler disken: Ibas, Ahlberg data og Reconsult. Det er også en del små aktører, men felles for disse er at de bare kan ta seg av såkalte logiske feil og dermed kan du sitte igjen med en regning for analyse uten at de klarer å reparere.

Det er det en del myter rundt rekonstruksjon som f-eks å legge harddisken i fryseren og restarte flere ganger. Fryseren gjør bare at disken blir nedfryst og ødelagt. Det er som regel en grunn til at ting har gått galt og da hjelper ikke gjentatte restart. Bytte deler på egenhånd er heller ikke så lett som det høres ut.

Går det ikke å gjenopprette harddisken er løsningen å destruere.

Fretex har ikke noe tilbud på rekonstruksjon men vi hjelper deg med destruering på en sikker og miljøvennlig måte. Harddisken blir kjørt gjennom en kvern som knuser de ned til små biter som går til gjenvinning. Vår makulering tilfredsstiller de strengeste krav fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet. Vi garanterer at det er umulig å gjenopprette noe data fra din harddisk etter at vi har tatt hånd om den.

Det er også mulig å levere hele maskinen og Fretex fjerner og destruerer harddisken.

*
*
*
*

Fant du det du lette etter?

Hva lette du etter?