www.fretex.no Fretex logo print

Hvordan skrive CV?

kurs penn hånd attføring kurs
Hva er egentlig CV og hvorfor er det så viktig å skrive en god CV? Hva er viktig å få med? Det gir vi deg svar på her.

Er du helt i startfasen av arbeidslivet og skal søke jobb, kanskje også for første gang? Eller kanskje du allerede har satt opp en CV, men er usikker på om den er god nok? Er du ganske fersk i gamet, dukker det opp en del spørsmål til hvordan du skal skrive CV-en som sikrer deg jobben du ønsker deg.

Det viktigste er selvfølgelig at den skal være god. CV-en er ofte det første arbeidsgiveren ser på, så det gjelder å gi et godt førsteinntrykk. Det vil øke sjansen for å bli kalt inn til intervju for jobben du har søkt på.

Hvordan skrive en god CV?

Ordet CV står for curriculum vitae, som direkte oversatt betyr “livets løp” – og det er nettopp det en CV er, en kort oversikt over hva du har gjort i løpet av livet.

Når arbeidsgiveren leser CV-en din skal han eller hun få en oversikt over hva slags erfaring du har og hva du kan. Rett og slett en kort beskrivelse av hvem du er. En CV skal derfor inneholde en punktvis oppsummering av jobber du har hatt, kurs du har tatt, hva og hvor du har studert, i tillegg til andre relevante punkter som arbeidsgiveren bør vite om.

Noe av det som skiller en glimrende CV fra de som bare er gode er at den er nøye gjennomtenkt, og at du forstår hvilke kvalifikasjoner som er viktigst for den jobben du søker. Et tips er derfor å sette “nøkkelkvalifikasjoner” øverst – for å vise et kjapt sammendrag av hvem du er.

Dette bør en CV inneholde

En vanlig CV inneholder disse punktene:

  • Personlige data (navn, mobilnummer, adresse, e-post, fødselsdato og sivilstatus)
  • Utdanning, fag eller navn på utdanningen pluss lærested.
  • Relevant jobberfaring - stillingstittel, arbeidsoppgaver og ansvarsområder
  • Annen erfaring
  • Eventuelle kurs
  • Språkkunnskaper
  • Datakunnskaper
  • Fritidsinteresser – dette punktet kan fortelle mer om hvem du er, særlig hvis du ikke har så mye arbeidserfaring å vise til
  • Referanser – du kan også velge å oppgi dette senere, ved forespørsel

Sørg for at CV-en din er ryddig og sorter alltid hver kategori med nyeste erfaring øverst, og skriv både måned og årstall du både startet og avsluttet. Forklar kort hva arbeidsoppgavene dine var, og pass på lengden. En god CV bør ikke være for lang, og bør kun fremheve det viktigste for akkurat den jobben du søker.

Unngå skrivefeil og ikke bruk en useriøs e-postadresse, det kan vise dårlig dømmekraft.

Få med alt av erfaring


Hvis du er veldig ung og ikke har rukket å skaffe deg så mye erfaring ennå, har du helt sikkert gjort andre ting du kan sette opp på CV-en. Kanskje har du vært hundelufter, sittet i elevrådet på skolen, vært mye barnevakt hjemme eller vært med på å arrangere noe på skolen? Eller kanskje du er flink på data eller snakker flere språk? Har du hatt praksis et sted eller jobbet under operasjon dagsverk? Få det med, og forklar kort hva du gjorde!

Til slutt må du huske at en CV og en jobbsøknad skal sendes sammen og at disse derfor bør utfylle hverandre.

Er du fremdeles usikker på hvordan du skriver en god CV, eller er du kanskje ikke helt sikker på hvor veien skal gå videre for deg? Fretex tilbyr karriereveiledning for ungdom, med dyktige rådgivere som kan hjelpe deg med det du lurer på, enten det er veien videre eller det å skrive en god CV og søknad.

 

 

Fant du det du lette etter?